Haber

Belçika’da mahkeme, faşistlerin konferansını yasaklayan kararı bozdu

Belçika’daki en yüksek idare mahkemesi, başkent Brüksel’deki Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kir’in dün başlayan iki günlük ‘Ulusal Muhafazakarlar’ (NatCon) konferansı hakkında verdiği kapatma kararını bozdu. Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın da eleştirdiği kapatma kararını inceleyen mahkeme, ‘herkese barışçıl bir şekilde toplanma hakkı veren’ Belçika Anayasası’nın 26 maddesine atıfta bulunarak ‘kamu düzenine herhangi bir tehdidin olmadığına’ hükmetti.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, pek çok ülkeden ‘radikal sağcıyı’ bir araya getiren konferansın kamu düzenini tehdit etmediği değerlendirmesinde bulunan Belçika Yüksek İdare Mahkemesi, bu kararın ‘konferansın toplanmasının karşıtları arasında provoke edebileceği tepkilerden kaynaklanıyor’ gibi göründüğünü belirtti. Mahkeme kararında, belediye başkanının polis kararı aldırabilme ve ‘kamu barışının ciddi anlamda bozulması’ durumunda etkinliklere son verme yetkisi olduğunu da teyit etti.

ORGANİZATÖRLER, YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ’NE BAŞVURMUŞTU

Belediye Başkanı Kir, katılımcıları arasında İngiltere’nin eski içişleri bakanı Suella Braverman, Brexit’in önde gelen destekçilerinden Nigel Farage, Fransız faşist siyasetçi ve eski cumhurbaşkanı adayı Éric Zemmour ve Macaristan başbakanı Viktor Orban’ın da katılacağı konferans hakkında dün Facebook hesabından yaptığı açıklamada, etkinlik hakkında yasak kararı aldığını duyurmuştu. Bunun amacının ‘kamu güvenliğini sağlamak’ olduğunu belirten Kir, ‘aşırı sağın’ şehre ‘hoş gelmediğini’ söylemişti.

Yasağın Başbakan De Croo tarafından da ‘kabul edilemez’ ve ‘anayasaya aykırı’ bulunmasının ardından, etkinliğin organizatörleri, yasak kararını ülkenin en üst idare mahkemesi ‘conseil d’état’ya taşımıştı. Alınan mahkeme kararının ardından iki gün sürmesi planlanan ancak dün başladıktan kısa süre sonra sonlandırılan konferans, bugün devam edecek.

ORBAN DA KONUŞMACILAR ARASINDA

Salı günü konferansın yapıldığı binaya gelen polis, Nigel Farage’ın konuşmasını bitirmek üzere olduğu esnada etkinlik hakkında verilen yasak kararını ibraz etmişti. Braverman, konuşmasını yapabilse de ardından konferansa son verilmişti. Etkinlik sırasında sokakta hiçbir protesto olmasa da polis, binanın giriş kapısına gelmişti.

Bugün etkinlikte konuşma yapması beklenen isimler arasında Orban’ın yanı sıra, Polonya’da iktidarı kaybeden sağ popülist PiS partisinden eski başbakan Melanie Phillips de var.

Konuşmacılar arasında ayrıca ‘insanların neden eşcinsel olmakla gurur duyduğunu anlamadığını’ söyleyen Polonyalı siyasetçi Ryszard Legutko ve 2019 yılında Christchurch’teki bir camide 51 kişiyi öldüren saldırganın ‘etnik Avrupalıların azalan sayıları hakkında meşru ve gerçekçi endişeleri’ olduğunu savunan ABD’li yazar Rod Dreher de bulunuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
koşuyolu evden eve nakliyat
Başa dön tuşu