Yaşam

İnsanların Tüketim İçin Yeraltı Sularını Çekmesi Nedeniyle Dünyanın Dönme Ekseninin Kaydığı Meğer!

Yeraltı rezervlerinin insan tarafından tüketilmesi, suyun küresel dağılımını o kadar değiştirdi ki, Kuzey Kutbu yılda 4 santimetreden fazla değişti. Dünya, insanların yeraltı suyunu tüketmesi nedeniyle gezegenin dönme eksenini ölçülebilir bir şekilde eğmeye yetecek kadar yeraltı suyunu kaybetti.

Kaynak:https://www.nature.com/articles/d4158…

1993-2010 yılları arasında yer altı rezervuarlarından 2 trilyon tondan fazla suyun kaybolduğu iddia ediliyor.

Jeofizik Araştırma Mektupları dergisinde 15 Haziran’da yayınlanan makaleye göre, araştırmacılar bunun Kuzey Kutbu’nun yılda 4,36 santimetre oranında kaymasına neden olduğunu hesapladılar.

Herhangi bir gök cisminin üzerinde döndüğü eksenin eğimi sabit olma eğilimindedir.

Büyük kütleler gezegenin içinde ve yüzeyinde yer değiştirdiğinde küçük değişiklikler meydana gelebilir. Seul Ulusal Üniversitesi’nden bir jeofizikçi olan Ki-Weon Seo, “Dünya yüzeyinde hareket eden herhangi bir kütle dönme eksenini değiştirebilir” diyor.

Gökbilimciler, hareketsiz referans noktaları oluşturan uzak galaksilerin parlak merkezleri olan kuasarları gözlemleyerek Dünya’nın ekseni üzerindeki bu hareketleri izlediler.

Ve en büyük eksen değişikliğinin mevsimsel olduğu, hava ve mevsimler değiştikçe atmosferik kütlelerin hareketiyle tetiklendiği ve Dünya’nın coğrafi kutuplarının her yıl birkaç metreye kadar sallanmasına neden olduğu ortaya çıktı.

Ancak su kütlelerindeki kaymaların, Dünya’nın eksen eğikliğinde daha küçük de olsa ölçülebilir değişikliklere neden olabileceği ortaya çıktı.

Yakın zamana kadar araştırmacılar, suyun neden olduğu bu etkilerin esas olarak buzulların ve buz tabakalarının erimesinden kaynaklandığını düşünüyorlardı.

Ancak Seo ve meslektaşları, eksenin ne kadar eğimli olduğunu açıklamak için Dünya’nın su içeriğini modellemeye çalıştıklarında, verileri tam olarak açıklayamadılar.

Yüzey rezervuarlarındaki değişikliklerin etkilerinin işe yaramadığını da ekleyen Seo, “Ben de sadece kafamı kaşıdım ve ‘Bir etki muhtemelen yeraltı suyudur’ dedim” dedi.

Yerçekimi çalışmaları, özellikle kuzeybatı Hindistan ve batı Kuzey Amerika’da, büyük ölçüde sulamanın neden olduğu yer altı rezervuarlarının tükenmesini ölçmüştür.

Bu çalışmalar, yeraltı suyu pompalanmasının, 1993 ile 2010 yılları arasında deniz seviyesinde 6,24 milimetrelik bir artışa neden olacak kadar okyanuslara yeterince kütle kaydırdığını gösterdi.

Bu değişiklikleri modellerine dahil ederek, Dünya’nın dönme ekseni üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaları gerektiğini hesapladılar.

Yeraltı suyunun yer değiştirmesinin tek başına Kuzey Kutbu’nun kabaca Rusya’nın Novaya Zemlya adaları yönünde yılda 4.36 santimetre kaymasına neden olduğunu tahmin ettiler.

seyhanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu