Haber

İsrail’in Gazze’ye saldırıları insani krizi derinleştiriyor

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği ağır saldırılar sonucunda derinleşen insani kriz, sivil altyapı ve sağlık hizmetlerine verilen zarar da ağırlaşıyor.

İnsani krizlere yönelik çalışmalarıyla bilinen “ACAPS” örgütünün hazırladığı raporda, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de bir ay içinde yaşanan insani krizin durumuna ilişkin bilgilere yer verildi.

Raporda, 13 Ekim’de İsrail ordusunun 22 hastane de dahil olmak üzere kuzey Gazze’de yaşayanların tahliyesi emrini verdiği ve bunun güney ve merkez şehirlere kitlesel ve benzeri görülmemiş bir yer değiştirmeye yol açtığı belirtildi.

İsrail saldırılarının Gazze’de yaklaşık 2,3 milyonluk nüfusun tamamını etkilediğinin vurgulandığı rapora göre, toplam nüfusun yüzde 60’ından fazlasına tekabül eden 1,4 milyondan fazla insan ülke içinde yerinden edildi.

İsrail’in 8 Ekim’de ilan ettiği topyekün kuşatma ve İsrail ile Gazze’deki tüm geçiş noktalarının kapatılması, bölgeye yeterli miktarda mal sağlanmasını engelledi.

Gazze’yi Mısır’a bağlayan Refah Sınır Kapısı, yıllarca kapalı kaldıktan sonra yoğun diplomatik görüşmelerin ardından 21 Ekim’de yeniden açıldı ancak Mısır, mal geçişine yalnızca sınırlı ölçüde izin veriyor.

Gazze’de sivil altyapı büyük hasar görürken, 4 Kasım’a kadar 16 binden fazla ev yıkıldı, 11 binden fazla ev ağır hasar görerek oturulamaz hale geldi, 220 binden fazla ev ise kısmen hasar gördü.

Yine aynı tarihle 39 sağlık tesisi, 258 eğitim tesisi, 55 cami ve 3 kilise, 28 Ekim tarihiyle ise 471 sanayi tesisi ve 85 basın bürosu hedef alındı.

Bölgede yataklı tedavi kapasitesi olan 35 hastanenin yaklaşık 21’i, yani toplam hastanelerin üçte ikisinden (yüzde 60’ından) azı faaliyet gösterebilmektedir.

Gazze’de 5 yaş altı 337 bin çocuk ile 155 bin hamile ve emziren kadın yetersiz beslenme riski altında olup, acil gıda ve beslenme yardımına ihtiyaç duymaktadır.

Raporda 1,1 milyon kişinin acilen kişisel hijyen hizmetlerine ihtiyacı olduğu ve su kaynaklı hastalıklara yakalanma riski altında olduğu tahmin ediliyor.

Gazze’deki insani duruma ilişkin raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

“Akaryakıt dağıtımına hiçbir şekilde izin verilmemesi, hastane, fırın, su arıtma, kanalizasyon pompalama gibi diğer temel hizmetlerin işleyişini engellemektedir.

“Gıda dışı malzemelere, kentlerde yerinden edilmiş aileler için konut onarımlarına ve konut yardımı için nakde acil ihtiyaç var.”

İsrail’in Gazze baskınlarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, “İsrail’in Mescid-i Aksa başta olmak üzere Filistinlilere ve onların kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine yanıt vermek” gerekçesiyle 7 Ekim sabahı kapsamlı bir saldırı başlatırken. İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne ağır hava saldırıları düzenledi. bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda 352’si asker olmak üzere 1.400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Gazze’de İsrail’in saldırılarında 4 bin 324’ü çocuk, 2 bin 823’ü kadın olmak üzere 10 bin 569 Filistinli öldürüldü, en az 26 bin 475 kişi de yaralandı.

İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler Batı Şeria ve Kudüs’te 172 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’nin binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastaneleri ile Kudüs çevresini ve Filistin’e bağlı Endonezya hastanelerini vurdu. Kızılay, tahliyeye zorluyor. Baskınlarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah üyesi ve 4 İsrail askeri hayatını kaybetti.

buharkent-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
koşuyolu evden eve nakliyat
Başa dön tuşu