Metinden Görüntü Üreten Yapay Zekaya Dava Açıldı
her geçen gün hayatımıza daha da entegre oluyor. yapay zeka son dönemlerde sanatla da anılmaktadır. Evet; Kararlılık AI ve yolculuk ortası Bir sanatçının eli gibi girdiğiniz metinleri süper görsellerle sunan yapay zeka araçlarından bahsediyoruz. Üstelik bu yapay zekaların ürettiği eserler DeviantArt gibi platformlar aracılığıyla milyonlara ulaştırılıyor.
Yapay zekanın bu becerileri, geçimini bu işten sağlayan ustaları pek mutlu etmemiştir. Zira ABD’nin Kaliforniya eyaletinde açılan yeni bir davada sanatçılar, yapay zeka nedeniyle para kazanamadıklarını iddia ediyor. Üç davacı, Sarah Andersen, Kelly McKernan ve Karla Ortiz, Stability AI, Midjourney ve bu AI’lar tarafından üretilen içeriği sergileyen DevianArt’tan. tazminat istiyor.
Yapay zeka, esnafın emeğini ‘çalıyor’! Nasıl?
Davacılar, yapay zeka ile oluşturulan görüntülerin sergilendiği/pazarlandığı platformları iddia etmektedir. DMCA dahil telif hakkı ve rekabete aykırı hareket ettiklerini iddia ediyorlar. Avukat Matthew Butterick’e göre sözün konusu yapay zeka; sanatçılar, yazarlar, geliştiriciler ve diğer tüm içerik oluşturucular çalışmaları kullanılarak eğitilirler ve bu noktada herhangi bir kısıtlama yoktur. Yani yapay zeka özgün bir görüntü oluştursa da o görüntüleri üretmek için hiçbir bedel ödemeden gerçek sanatçıların eserlerine referans veriyor.
Yapay zeka nasıl eğitilir? Sanatçılar haklı olabilir mi?
Makine öğrenimi, yapay zeka dünyasında en tanınan tekniklerden biridir. yapay zeka algoritma yüz binlerce ve muhtemelen milyonlarca referans içeriğini analiz eder. Bu analizlerin sonucunda nesnelerin, görünümlerin, insanların ve hızlıca metne dönüştürebileceğiniz her şeyin nasıl görünebileceğini ‘hayal eder’. Yani yapay zekaya “Kırmızı kedi” yazdığınızda yapay zeka aslında daha önce sunulan kedi görsellerine ve kırmızı renkli görsellere atıfta bulunarak bir görsel oluşturuyor.
Peki ustalar tam olarak ne için tazminat istiyor? Sadece benim yazdığım yazılarla yapay zeka yetiştirirseniz Eray Kalelioğlu yapay zeka bir süre sonra Eray Kalelioğlu’nun elinden çıktı. şeklinde yazılar yazmaya başlayacak. Bu nedenle yazı yapay zeka ile üretilmiş olmasına rağmen arka planda Eray Kalelioğlu’nu referans alıyor. Peki burada bir tazminata ihtiyaç var mı? A Telif hakkı hakkında konuşabilir miyiz?Teknolojinin bu aşaması kısmen yeni ve somut yasal düzenlemelere aç olduğundan, yorumu hukukçulara bırakıyoruz.
Son zamanlarda her mecrada görmeye başladığımız avatarlar nasıl yapılıyor?
Avatar yapmak için kullanılan sayısız uygulama var. Bunlardan bazıları:
Yapay zeka tarafından üretilen görsellere örnekler için:
haberserdivan.xyz