Teknoloji

Yapay zeka gelecekte savaşlara nasıl yön verecek?

ENSONHABER’İ TWİTTER’DAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

Günümüzde teknolojik gelişmeler yapay zekanın savaş alanlarındaki rolünü artırmaya başlamıştır.

Yapay zekanın askeri uygulamaları, gelecekteki savaşlarda taraf tutmak ve çağdaş savaş stratejilerini dönüştürmek için etkileyici bir güç olarak ortaya çıkıyor.

Yapay zekanın savunma ve saldırı yeteneklerinin geliştirilmesi, askeri güç projeksiyonunu ve ülkelerin askeri üstünlük elde etme kapasitelerini kökten değiştirme potansiyeline sahiptir.

Ordularda AI teknolojisinin dört ana uygulama alanı vardır: lojistik, keşif, siber uzay ve savaş.

İlk üç alanda, gelişmiş AI uygulamaları halihazırda kullanımda veya test ediliyor. Yapay zeka, lojistik zincirlerini optimize etmeye, gerekli bakımı talep etmeye, yazılımdaki güvenlik açıklarını bulmaya ve bilgileri büyük ölçekte birleştirmeye yardımcı olur.

Yapay zeka bu nedenle askeri operasyonlar üzerinde zaten bir etkiye sahip. Ancak savaşın kendisi hala esas olarak insanlar tarafından yönetiliyor. Gelecekte ne olacak?

Savaşların seyri değişiyor

Dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerinde artan sayıda uzaktan kumandalı insansız hava aracı, yapay zeka tabanlı savaşların habercisi.

2009 ile 2017 ortası arasında savaşan Amerikan askerlerinin sayısı yüzde 90 azaldı ve ABD drone saldırılarının sayısı on kat arttı.

Bugün ABD, Rusya, İsrail, Çin ve İran insansız hava araçları Ortadoğu, Afrika kıtası, Güneydoğu Asya ve Avrupa’da saldırılar düzenliyor.

Bir BM raporuna göre, otonom olarak görüşlerini belirleyen ve onlara saldıran tamamen otonom insansız hava araçları çoktan konuşlandırılmış olabilir.

Bu tip sistemler öldürücü otonom silah sistemlerine bir örnektir. Bunları ağır bir şekilde düzenlemek veya tamamen yasaklamak için uluslararası çabalar var.

Bununla birlikte, özellikle büyük askeri güçler, bir savaşı başlatabilecekleri veya bozabilecekleri için bunları yasaklamak konusunda isteksizdir.

Savaşta üçüncü devrim

Otonom silahların, atom bombalarının ve barutun icadından sonra savaşta üçüncü devrim olarak kabul edilir. Çünkü gücün istikrarını bire bir değiştirebilecek yeteneğe sahipler.

Kıdemli, ABD Savunma Bakanlığı danışmanı ve “Otonom Silahlar ve Geleceğin Geleceği” kitabının yazarı Paul Scharre, silah sistemlerinde gelişmiş yapay zeka teknolojisinin kullanılmasından vazgeçmenin, elektrikli ve içten yanmalı motorlardan vazgeçmenin bir örneği olduğunu söylüyor.

Savaşta AI: Üç kademeli silah sistemleri

Tüm otonom silah sistemleri, distopik katil robotlar değildir. Silah sistemlerinin özerkliği kabaca üç seviyeye ayrılabilir:

yarı otonom silah sistemleri,

insan kontrollü otonom silah sistemleri,

Tam otonom silah sistemleri.

yarı otonom silah sistemleri Bir insan tarafından ateşlendikten sonra bağımsız olarak önceden belirlenmiş bir amaca saldıran füzeler buna bir örnektir. Bu, pilotların art arda birden fazla hedefe saldırmasına olanak tanır. Füzeler, dünyanın dört bir yanındaki ordular tarafından hava ve yer hedeflerine saldırmak için kullanılır.

insan kontrollü otonom silah sistemleri,doğası gereği daha savunmacı olmuştur ve insan tepki süresinin savaşın hızına ayak uyduramadığı her yerde kullanılır.

Bir insan tarafından etkinleştirildikten sonra, hedeflere bağımsız olarak saldırırlar – ancak her zaman insan kontrolü altında olmalıdırlar.

Donanma gemilerinde kullanılan ve etkinleştirildiğinde bağımsız olarak füzelere, helikopterlere ve uçaklara saldıran Aegis savaş sistemi veya Patriot ve Demir Kubbe füze savunma sistemleri örnek olarak verilebilir. 30’dan fazla ülkenin bu tıbbi sistemleri fiilen kullandığı bilinmektedir.

Ancak, “seyahat mühimmatı” adı verilen yeni bir silah sınıfının geliştirilmesiyle bu durum değişti. Bu insansız hava araçları otonom yeteneklere sahiptir ve bir insan tarafından makul hedeflere saldırmak üzere programlanmıştır. Bu saldırı insan tarafından durdurulabilir. Savaş uçaklarını veya helikopterleri riske atmadan birliklere hava takviyesi sağlayabilirler.

Bu tür insansız hava araçları, kontrollü ve tamamen otonom silah sistemleri arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor ve en az on yıldır kullanılıyor.

Otonom savaş makinelerinin durumu

Bugüne kadar hiçbir ordu resmi olarak tamamen otonom silah sistemlerini kullanmadı. Tamamen özerk bir savaş, (henüz) yapay zeka destekli savaşın yalnızca bir distopyasıdır.

Teknik açıdan bakıldığında, bu tür sistemlerin şu anda yaygın olarak kullanılmamasının temel bir nedeni var: Gerekli yapay zeka teknolojisi şu anda mevcut değil.

Son on yılda makine öğrenimindeki patlama, yapay zeka araştırmalarında sayısız ilerleme sağladı, ancak mevcut yapay zeka sistemleri profesyonel askeri kullanım için uygun değil.

Teorik olarak hassasiyet, güvenilirlik ve yüksek hızlı yanıt vaat ediyorlar. Ancak pratikte, gerçek dünyanın karmaşıklığı nedeniyle hala başarısız oluyorlar.

Mevcut AI sistemleri genellikle bağlamı anlamaz, değişen koşulları sağlam bir şekilde ele alamaz, baskınlara karşı savunmasızdır ve hiçbir şekilde etik hayatta kalma kararları vermeye uygun değildir.

Aynı nedenlerle, büyük yatırımlara ve büyük vaatlere rağmen, otonom arabalar yollarımızda hala yaygın olarak kullanılmıyor.

NATO ve ABD, otonom silah sistemlerinin geliştirilmesini ve konuşlandırılmasını desteklemekten bahsederken, kontrollü otonom silah sistemlerinin ötesine geçmek istemiyorlar. Çünkü yapay zekanın güvenilirliği için hala insanların kontrolünde olması gerekiyor.

ABD ordusunun araştırma kolu olan DARPA, ilgili gelişmelere milyarlarca dolar fon sağlıyor.

Ama kontrol tam olarak nedir? Çizginin tam olarak nerede çekildiği her zaman net değildir – bir insanın kendini öldüren bir silah sistemi başlatması yeterli midir? Tekrar kapatabilmesi gerekiyor mu? Peki ya kişinin karar verme yüzünün artık yeterli olmadığı durumlar?

Havada insan-makine işbirliği

Şu anda, askeri ve savunma müteahhitlerinin odak noktası, öncelikle çeşitli sensör verilerini birleştirmek ve insanlarla işbirliği yapan sistemler geliştirmektir.

Eski JAIC lideri Nan Mulchandani, 2020’de ABD ordusunun odak noktasının ortak savaşta bilişsel yardım olduğunu söyledi.

Bu sistemlerden bazıları uçmak, sürmek veya dalmak, istihbarat toplamak, belirlenen hedeflere kendi başlarına saldırmak veya erzak sağlamak için tasarlanmıştır. Ama görevlerini, amaçlarını, izinlerini hep bir insandan alırlar.

Örneğin ABD Hava Kuvvetleri, Skyborg Programı kapsamında Kratos’un XQ-58A varyantlarını test etti. Ancak hayalet insansız hava araçları bir insan pilotun yanında uçmalı, ondan emir almalı ve destekleyici bir keşif ve silah platformu sağlamalıdır.

Program 2021’den beri test ediliyor ve yaklaşık bir düzine insansız hava aracının yakında faaliyete geçmesi bekleniyor.

Öte yandan ABD Donanması, MQ-25A Stingray insansız hava aracını temel alan otonom bir tanker uçağı geliştiriyor. Boeing ayrıca bir Loyal Wingman drone geliştirdi ve bunu Avustralya Hava Kuvvetlerine (RUAF) satıyor.

Öte yandan Rus Hava Kuvvetleri daha büyük S-70 Okhotnik insansız hava aracına, Çin Hava Kuvvetleri ise FH-97A’ya güveniyor.

MQ-25A Vatoz

Suda ve karada insansız hava araçları

Dronların sudaki insanlara da yardımcı olması bekleniyor: Örnekler arasında ABD Donanması destroyeri Sea Hunter gibi yarı otonom gemiler, Boeing’in Orca denizaltısı ve Rus donanmasına saldıran basit Ukrayna insansız hava aracı botları yer alıyor.

Savunma müteahhitleri, ABD Ordusu tanklarına eşlik etmesi için tasarlanan Ripsaw M5 savaş uçağı ve halihazırda Suriye’de kullanılmış olan Rus Uranium-9 tankı da dahil olmak üzere, karada kullanılmak üzere çeşitli silahlar geliştiriyor.

ABD piyadeleri termal görüntüleme kameralı küçük keşif uçaklarıyla çalışıyor ve ABD Hava Kuvvetleri Ghost Robotics’in yarı otonom robotik köpeğini test ediyor.

Düşük maliyetli ve düşük maliyetli keşif hala insan gözüyle yapılıyor, ancak Ukraynalı bir drone komutanına göre Ukrayna, mevcut görüntülerle kendi yapay zekasını eğitiyor.

Bu, insansız hava araçlarının Rus askerlerini ve araçlarını otomatik olarak tespit etmesine ve GIHR döngüsünü (Gözlemle, Yönlendir, Karar Ver, Harekete Geç) önemli ölçüde hızlandırmasına olanak tanır.

Yapay zeka ve siber uzayda gelecekteki çatışmalar

Yapay zeka, gerçek dünya savaşından uzakta, siber uzayda giderek daha fazla kullanılmaktadır.

Orada, kötü amaçlı yazılımları tespit etmeye veya kritik altyapıya yönelik siber saldırılardaki kalıpları belirlemeye yardımcı olabilir.

2022’nin sonlarında NATO, yapay zekayı siber savunma için test etti: Altı ekip, hayali bir askeri üsse bilgisayar sistemleri ve elektrik şebekeleri kurmak ve simüle edilmiş bir siber saldırı sırasında bunları çalışır durumda tutmakla görevlendirildi.

Ekiplerden üçüne, ABD Enerji Bakanlığı’nın Argonne Ulusal Laboratuvarı tarafından geliştirilen Otonom İstihbarat Siber Savunma Ajanı’nın (AICA) prototipine erişim izni verildi.

Deneyi yöneten siber güvenlik uzmanı Benjamin Blakely’ye göre test, AICA’nın saldırı modelleri, ağ trafiği ve amaç sistemleri arasındaki bağları daha iyi anladığını ve sürdürmeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Çözüm

Siber güvenlik, bilişsel yardım, sensör füzyonu veya silahlı robotik köpekler olsun, AI şimdiden savaş alanını değiştiriyor.

Robotik, dünya modeli geliştirme veya yapay zeka destekli malzeme bilimi ve üretim tekniklerindeki gelişmeler yeni silah sistemlerini mümkün kıldıkça, etkiler önümüzdeki yıllarda artacaktır.

Yasalar da muhtemelen bu geleceğin bir modülü olacak, en azından “Ölümcül Otonom Silah Sistemleri Alanında Gelişen Teknolojilere İlişkin İlkeler ve İyi Uygulamalar”Başlıklı bir düzenleme zaten önerildi.

Yönetmelik Mart 2022’de Avustralya, Kanada, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından BM’ye sunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
koşuyolu evden eve nakliyat
Başa dön tuşu