İş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan vatandaşı duygulandıran karar!

Birinci tür Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday yüzde 50+1 oyu alamadığı için 28 Mayıs’ta ikinci seçime gidilecek. 28. Yasama Dönemi’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapacak milletvekillerinin seçimi tamamlandı. Seçim sonuçlarına göre Cumhur İttifakı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çoğunluğu elde etti. Cumhur İttifakı 600 üyeli mecliste AK Parti 267, MHP 50 ve Refah Partisi yine 5 olmak üzere 322 milletvekili ile temsil edilecek.

Gerek seçim beyannamelerinde gerekse seçim kampanyası sürecinde iktidar ve muhalefet partileri ile cumhurbaşkanı adayları tarafından çeşitli vaatler verildi. Şimdi gözler AK Parti’nin seçim beyannamesine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası döneminde verdiği sözlere çevrildi.Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre bunların bir kısmı kısa süre içinde hayata geçirilirken bir kısmının da zaman alması bekleniyor.

AK Parti’nin çalışanlara, memurlara, esnafa ve emeklilere verdiği sözler şöyle:

ASGARİ MEMUR MAAŞI 22 BİN LİRA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta HAK – İŞ Konfederasyonu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, memurların önlerinde maaş düzenlemesi olduğunu söylemişti. Kanuna göre memur maaş artışlarının ocak ve temmuz aylarında belirlendiğini kaydeden Erdoğan, yılbaşında memur maaşlarına yüzde 13,5 oranında sosyal yardım payı ekleyerek toplamda yüzde 30 zam yaptıklarını hatırlattı. . Temmuz ayında bir adım daha atacaklarını belirten Erdoğan, “En düşük memur maaşını en düşük kamu personeli maaşından az olmayacak şekilde düzenleyeceğiz. Kamu emekçilerinde olduğu gibi yine asgari ücreti 15 bin liraya çıkaracağız, benzer bir artışı enflasyon ve refah payında yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarına yapılan bu artışlar otomatik olarak emekliliklerine yansıtılacaktır. Bu çalışmanın yasal olan Temmuz ayına kadar tamamlanması için gerekli talimatı Sayın Bakanımıza verdim” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasına göre en düşük 22 bin lira memur maaşı uygulaması Temmuz ayında hayata geçecek. Bu artışın sadece en düşük memur maaşlarına mı uygulanacağı yoksa tüm memurlar için bire bir artırılarak maaş skalasının korunup korunmadığı şu aşamada netlik kazanmadı.

TÜM GÖREVLİLERE 3600 EK GÖSTERGE

Öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve bazı yöneticilerin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılmasına ilişkin yönetmelik bu yıl Ocak ayında yürürlüğe girdi. Memurlardan gelen ek gösterge kapsamının genişletilmesi talebi seçim kampanyası döneminde karşılanmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fiyat adaletini ve çalışma barışını korumakta kararlı olduklarını, yeni yasama döneminde atacakları adımlardan birinin yasal düzenleme gerektirdiği için 3600 ek göstergeye dahi ulaşamayan memurlara yönelik olacağını söyledi. halbuki birinci dereceye ulaşmışlardır. Erdoğan, 3600 ek gösterge hakkından birinci dereceye gelen ve kurallara uyan tüm memurların yararlanmasını sağlayacaklarını bildirdi.

Böylece üniversite mezunu olan ve birinci dereceye terfi eden tüm memurların 3600 ek göstergeden faydalanması beklenmektedir.

EMEKLİLİKLERDE 7500 TL’NİN ÜZERİNDE ARTIŞ

En düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL’den 5 bin 500 TL’ye, ardından 7 bin 500 TL’ye yükseltildikten sonra, emeklilik yaşı (EYT) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere 9,5 milyon emeklinin aylıkları 7 bin 500 TL’ye eşitlendi. Yani 10800 gün prim, 3600 gün prim ödeyen emekli ise birebir emekli maaşı almaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni TBMM’nin açılmasıyla birlikte 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşları da sevindireceklerini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım da 7 bin 500 TL’nin üzerindeki emekli maaşlarına kademeli zam uygulayacaklarını bildirdi.

BAĞ-KUR’UN BONUS GÜNLERİ AZALACAK

SSK’lılar (4A) için prim günü 1999 yılı öncesinde işe başlayanlar için 5000-5975 gün, 1999-2008 yılı ortasında işe başlayanlar için 7.000 gün, 2008 yılından sonra işe başlayanlar için 7.200 gündür. BAĞ-KUR üyeleri ise işe başladıkları döneme bakılmaksızın 9.000 gün, kadınlara 1999 yılından önce işe başlayanlar için 7.200 gün, sonraki yıllarda işe başlayanlar için 9.000 gün ikramiyeye tabidir. yıl.

Bakan Alım, seçim kampanyası sırasında yaptığı açıklamada, BAĞ-KUR’luların emekliliğe hak kazanma koşullarının SSK’lılarla aynı düzeye getirilmesinin talep edildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Küçük işletmelerde çalışanlar hem işçi hem de kapitalisttir. Bu işletmelerin sahipleri için, büyük işletmelerin emeklilik koşullarını geçerli sayamayız. Bu nedenle mikro işletmelerde prim gününün yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Tüm hazırlıklar tamamlandı, ilk fırsatta yapacağımız düzenlemelerden biri. Esnaf ve tüccarlarımıza verdiğimiz sözdür” dedi.

Küçük esnafa yönelik bu düzenleme 1999 yılından önce çalışmaya başlayanları da kapsadığı takdirde EYT’den yararlanamayan birçok kişinin erken emekli olması mümkün olabilecektir.

VATANDAŞLIK MAAŞI

AK Parti’nin seçim beyannamesindeki en kıymetli vaatlerden biri de Türkiye’nin hayata geçirmekte geciktiği aile sigortası benzeri bir düzenlemeydi. Açıklamaya göre, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile uyum dikkate alınarak hanelerin belirli bir gelir düzeyini garanti altına alan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi hayata geçirilerek Aileye Dayalı Vatandaşlık Maaşı uygulaması başlatılacak.

Bu söz yerine getirildiğinde, Türkiye’nin Uluslararası Çalışma Örgütü’nün öngördüğü sosyal güvenlik yardımlarının sonuncusu uygulanacaktır.

ORTA YÜKSEK TEMMUZ AYINDA ASGARİ FİYATA

Bu yılın başında asgari ücret brüt 10.008 TL, net 8.507 TL olarak belirlenmiş ve 2023 yılı boyunca uygulanmasına karar verilmiştir. geçen yıl olduğu gibi bu yıl da temmuz ayında zam yapılacaktı.

VATANDAŞIN GELECEĞİNE DOKUNAN BAZI TARİHİ ADIMLAR

Sabah’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekliden memura, ev kadınından öğrenciye, esnaftan çiftçiye tüm vatandaşı kapsayan sosyal güvenlik politikaları, reform adımlarıyla iktidara geldiği günden bu yana seçmenin tercihi oldu. çalışma hayatında

MEMUR İÇİN SON YÖNETMELİK

Türkiye’nin uzun yıllardır gündeminde olan 3600 ek gösterge yönetmeliği 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girdi. Bu adımla birlikte 6 milyon memur ve emekli memurun hem maaş hem de ikramiyelerinde artış sağlandı.

Kamuda ek göstergesi olmayan ve ek göstergesi 0-2200 arasında olan 2 milyon 800 bin çalışan ve emekli de tarihi düzenlemeden yararlandı. Alan sınırlaması olmaksızın 2 yıl ve üzeri yükseköğretim mezunu olan tüm öğretmen, sağlık çalışanı, polis ve din görevlisinin ek gösterge puanı 3600’e yükseldi.

Ayrıca avukatlar, il müdürleri, korucular, uzman jandarmalar ve uzman çavuşlar gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek kümelerinin de 3600 ek göstergeden faydalanması sağlanmıştır. Birinci dereceye ulaştığı halde 3600 ek gösterge alamayan memurlar için yasal düzenleme yapılacak.

EYT YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Uzun yıllardır tartışılan emeklilik yaşı sorunu çözüldü. Emeklilik Yaşı Kanunu ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve gerekli şartları taşıyanlara yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı tanınmıştır.

Mart ayında başlayan başvurular kapsamında bugün itibariyle 1 milyondan fazla vatandaşa emekli maaşı bağlandı. Bu yıl sonuna kadar bu sayının 2,5 milyona, önümüzdeki yıllarda da şartlarını tamamlayacaklarla birlikte 4,8 milyona ulaşması bekleniyor.

85 MİLYONA BARIŞ ELİ UZATTI

Milyonlarca vatandaşın devlete olan vergi, prim, ceza ve tahsilat kredisi gibi borçları için tarihin en kapsamlı yeniden yapılandırma paketi hazırlandı. 2 bin liranın altındaki vatandaşların borçları silinirken, 4 milyona yakın kişinin tahsilat kredisi olan borçlarının faizleri silindi, hacizler kaldırıldı, icra takipleri durduruldu.

Borcunu peşin ödeyenlere büyük faiz indirimleri sağlanmış, matrah artışı ve stok affı konusunda firmalara birçok kolaylık sağlanmıştır. Borçları nedeniyle kara listeye alınan vatandaşların sicilleri temizlendi.

GENÇLERE İŞ KAPILARI AÇILDI

Geçen yıl sonu itibarıyla toplam istihdam 32 milyona ulaştı. Hem kamuda hem de özel sektörde milyonlarca gence istihdam kapısı açıldı. Önümüzdeki 5 yılda 6 milyon gence iş sözü veren hükümet, yeni proje ve teşviklerle istihdam yaratmaya devam ediyor.

Türkiye’nin büyüme ve gelişme trendleri dikkate alınarak bilişim, finans, inşaat, sağlık ve turizm departmanları başta olmak üzere her gencin özelliklerine uygun iş bulması kolaylaştırıldı.

Gençlerin özelliklerine, mesleklerine, isteklerine ve işe uyumlarına en uygun işe yerleştirilmeleri sağlanmaktadır. Başta kadınlar ve gençler olmak üzere özel politikalar gerektiren kümelerin işgücü piyasasına girişi hızlandırılacak ve kalıcılığı teşvik edilecektir.

DAR VE ORTA GELİRLİ KONUT

Orta gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak için Yeni Meskenim kampanyası başlatıldı. Konut desteği kapsamında orta gelir grubuna uygun kredi desteği sağlanmaktadır.

Müteahhitlerin sahip olduğu ve daha önce satışı yapılmamış projelerden ve başlamayıp üretimi devam eden projelerden konut alacaklara katkı payı veriliyor.

Sıfır konut almak isteyenler için 15 yıl vadeli 5 milyon liraya kadar kredi veriliyor.

KAYNAK: SABAH/HABERTÜRK

doganyurtajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
koşuyolu evden eve nakliyat
Başa dön tuşu