Egeli akademisyenler, atık suların tarımda kullanılmasını sağlayacak arıtma sistemi geliştirdi
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü emekli akademisyen çifti Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. dokuma fabrikalarındaki atık suların tarımda kullanılmasını sağlamak. Proje, bölüm akademisyenlerinden Doç. Dr. Gülin Ersöz ve Dr. Burcu Palas da destek verdi.
Araştırma grubunu çalıştıkları laboratuvarda ziyaret eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Prof. Süheyda Atalay ve Prof. Öğretmenlerimiz bilimin ömür boyu süren bitmeyen bir tutku olduğunu bu çalışmayla bizlere gösterdiler. Azmi gençlerimize güzel örnek olacaktır. Yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen arıtma sistemi, atık suyun tarımda kullanılmasına olanak sağlıyor. Tüm araştırma ekibini tebrik ediyorum” dedi.
“Arıtılan su hem yeniden üretimde hem de tarımda kullanılabilir”
Küresel ısınma ve değişen iklim koşullarıyla birlikte su kaynaklarının hızla tükendiğini belirten Prof. Su renk bakımından berraklaşır ve içindeki kirliliğe neden olan kimyasallar uzaklaştırılır. Böylece bu su fabrikada proses suyu olarak kullanılabildiği gibi tarımda da sulama amaçlı kullanılabiliyor. Bu sayede büyük miktarda su kullanan tekstil fabrikalarının su döngüsü de sağlanmış oluyor.”
“Çevreye duyarlı ve yenilikçi bir uygulama”
Çalışmanın yenilikçi ve çevre dostu olduğunu belirten Prof. Tuzluluğun giderilmesi ve boyama işlemi sırasında kullanılan tuzun geri kazanılması için ters ozmoz işlemi uygulanmıştır. Tuzluluk yüzde 98 oranında giderildi. Böylece tuzdan arındırılan suyun Türkiye’de uygulanan sulama suyu standardı A kalitesine getirilmesi ve tarımda her türlü bitkinin yetiştirilmesinde başarıyla kullanılması sağlanmıştır.
Egeli akademisyenler tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda; Fotoreaktör, adsorber, ultrafiltrasyon ve ters osmoz olarak adlandırılan 4 üniteli yarı pilot arıtma sisteminde atık suyun dönüştürülmesinde başarılı sonuçlar alınmıştır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
haber-almus.com.tr