Haber

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın iddialarını yalanladı

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın kentsel dönüşüm çalışmalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından engellendiği yönündeki iddialarının “asılsız” olduğunu belirtti.

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Savaş’ın dün bir televizyon kanalında kentsel dönüşüm çalışmalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından engellendiği yönündeki iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, kentsel dönüşüm çalışmalarının 2012 yılında TBMM’de 6306 sayılı Kanunla güçlü ve planlı bir şekilde başlatıldığı hatırlatılarak, Bakanlığın 81 ilin tamamında gece gündüz çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Türkiye’deki sağlıksız yapı stokunun yenilenmesi.

“Maalesef ülkemizin deprem gerçeğine karşı çalışmalarımızı, dostlarımızla kararlı mücadelemizi siyasi hesaplarla, iftiralarla karalamaya çalışılıyor.” Açıklamada bunlardan birinin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş’tan geldiği belirtildi.

Savaş’ın, Antakya Belediye Başkanı olduğu dönemde “riskli bölge” ilan edildiğini ve yetki paylaşımının bulunmadığını söylediği Emek-Aksaray Mahallesi, 2013 yılının Haziran ayında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli” ilan edildi. Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün teklifi. “Bölge” olarak ilan edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, Savaş’ın Emek-Aksaray İlçesi için riskli bölgede yetki devri başvurusu yapması üzerine 2013 yılı Temmuz ayında yetki devrinin Antakya Belediyesi’ne verildiğine dikkat çekilerek, herhangi bir rastgelelik olmadığı vurgulandı. O dönemde iddia edildiği gibi Bakanlığın engellemesi.

Açıklamada, Savaş’ın Hatay Büyükşehir Belediyesi kurulurken kentsel dönüşüm yetkisinin kendilerine verilmediği yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Hatay’da Büyükşehir Belediyesi’nin kurulmasından sonraki süreçte Hatay Büyükşehir Belediyesi, ilgili alana ilişkin yetki süresi için Bakanlığa herhangi bir başvuruda bulunmadı. Ayrıca yapılması planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin atılan tüm adımlar ve öneriler de dikkate alındı. Emek-Aksaray İlçesi’nde 2017 yılında gerçekleştirilen “Sayın Lütfü Savaş’ın bizzat düzenlediği protestolarla önlendi. Sayın Savaş, kentsel dönüşüm çalışmalarını engellemek için belirli gruplar ve mitingler düzenledi. Bunu seçim propagandası olarak kullandı ve 14 Mart 2019’da sosyal medya hesaplarında paylaştı.”

Narlıca İlçesi’nde bir alanın rezerv alanı ilan edilmesi teklifi değerlendiriliyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin 6 Şubat depreminden 10 ay sonra 6 Aralık 2023’te Bakanlığa yaptığı açıklamada, Narlıca İlçesi’ndeki bölgelerin riskli alan ilan edilmesi talebi, Bakanlığın ilgili birimleri tarafından değerlendirildi. “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak ilan edilmesi teklifi Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından tarafımıza iletilmiş olup, ivedi olarak değerlendirilmektedir.” Söylendi.

Açıklamada, Bakanlığın 81 ilden talep ettiği Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından sadece Antakya ve Defne ilçelerini kapsayacak şekilde gönderildiği de belirtilerek, “Söz konusu gönderilen belgeler mevzuata uygun olmasa da Strateji belgesinin hazırlanma şekli ve esasları, bu belgeye göre rastgele Bakanlığa iletildi.” “Riskli alan veya rezerv alanı önerisi yok.” ifadeler kullanıldı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş’ın, Türkiye’de kentsel dönüşüm uygulamaları için Bakanlıktan izin alınması gerektiği yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, şunları kaydetti:

“Kentsel dönüşüm uygulamaları 6306 Sayılı Kanun kapsamında Bakanlıkça yapılabileceği gibi, 5393 Sayılı Kanun kapsamında da yerel yönetimler tarafından yapılabilir. Söz konusu iddiaların tamamı asılsızdır ve sadece bunu yapanların iftiralarından ibarettir. İstihdam yaratmak yerine ‘kentsel dönüşüm karlı dönüşümdür’ diyerek bahaneler üretiyoruz.Biz Sayın Cumhurbaşkanımız, “Onun liderliğinde 81 ilimizin tamamında sağlıksız yapı stoğunun hızla güvenli hale getirilmesi için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
koşuyolu evden eve nakliyat
Başa dön tuşu