Yaşam

Sınava birkaç ay kala çalışma temponuzu düşürmeyin.

LGS ve YKS… Gençlerin hayatlarına yön vermeleri muhtemel iki kıymetli sınav Haziran ayında yapılacak. Peki bu devirde nasıl çalışmalısınız? Motivasyonunuzu nasıl yüksek tutabilirsiniz? Bu ve benzeri soruların cevapları Bahçeşehir Koleji Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü tarafından verilmektedir.

 

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı 3 Haziran’da, Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı (YKS) ise 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak. Uzun süredir sınavlara hazırlanan gençlerden bazıları, sınava günler kala “Zaten çok çalıştım, son aylarda iş yoğunluğumu azaltabilirim” inancıyla tempolarını düşürebilir veya çalışmayı bırakabilir. . Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Bahçeşehir Koleji Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, bu fikrin yanlış olduğuna dikkat çekerek LGS ve YKS’ye hazırlanan adaylara altın pahasına tekliflerde bulunuyor.

 

Planlı ve düzenli bir şekilde çalışın.

Ders çalışırken kısa vadeli planlar yapın. Gerçekleştirilen her hedef, kendinizi daha iyi hissetmenizi ve bir sonraki adımı atmaya daha istekli olmanızı sağlayabilir. Hafta içi ders denemelerine, hafta sonu LGS imtihanına, Cumartesi TYT sınavına, Pazar günü AYT deneme sınavına girmeniz uygun olacaktır. Deneme sınavına Mayıs ayının ortasından itibaren her gün, zaman ayırarak ve sınav kurallarına uygun olarak girebilirsiniz. Ancak sadece deneme sınavını çözüp ardından sınav analizini yapmazsanız, neyi yanlış yaptığınızı ya da boş bıraktığınızı bilmiyorsanız, yaptığınız hataları telafi etmeye gitmezseniz bir şey olmaz. birçok denemeyi çözmüş olmak mantıklı. Bu dönemde sistematik olarak ders çalışmaya zaman ayırmanız sizin için değerlidir. Haftada bir gün 9 saat çalışıp sonraki günlerde çalışmamaktansa, haftanın her günü 1 saat çalışmak daha verimlidir.

 

Zorlandığınız konularla ilgili soru çözün.

Adayların eksikliklerinin ve güçlüklerinin çok olduğu konularda çalışmayı tercih etmez. Çünkü testlerde çok fazla hata yapılması, adayı manevi olarak o konudan uzaklaştırır. Ancak, daha fazla çalışılması gereken düşük net değer sorunlarıdır.

 

Denemeler yapın.

Sınava sağlıklı bir şekilde hazırlanmanın bir diğer yolu da “sınav anına” hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanmaktır. Sanki gerçekten sınavdaymışsınız gibi bir ortam yaratarak haftada 2-3 kez self-test yapmak kaygıyı azaltır, güveni artırır ve rahatlatır. Biyolojik saatinizi alıştırmak için sınava asıl sınav saatinde başlamaya özen gösterilmelidir. Kalem, silgi, kalemtıraş, su masanızda hazır bulunmalıdır. Alarm kurulup sınav bitene kadar masadan ayrılmamaya özen gösterilmelidir.

 

Motivasyonunuzu yüksek tutun.

Kendinize olan inancınızı asla kaybetmeyin. Geçmiş başarılarınızı, hatta küçük başarılarınızı hatırlayın. Pozitif insanlarla iletişiminizi sürdürün. Çevrenizde böyle insanlar varsa lütfen onlarla vakit geçirmeyi, konuşmayı, gezmeyi ve paylaşmayı unutmayın.

 

Sabahları kahvaltı yapmaya kendinizi alıştırın.

Beynimiz vücudumuzun sadece %2’sini oluşturmasına rağmen, gücümüzün %20’sini kullanır. Kahvaltı yapmazsanız beyniniz sınavda verimli çalışmaz, dikkat ve odaklanma sorunları yaşayabilirsiniz. Bol sebze ve meyve tüketin.

 

Düzenli egzersiz.

Spor yapmak veya antrenman yapmak kişinin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı açısından oldukça değerlidir. Günde 30 dakikalık bir yürüyüşün bile insanı sakinleştirdiği biliniyor. Her gün sınavdan hemen önce düzenli egzersiz yaparak bedeninizi ve zihninizi sakinleştirebilirsiniz.

 

Uyku Düzenine Dikkat Edin.

Stresle baş etmede bile en değerli pekiştirme faktörlerinden biri uykunun düzenlenmesidir. Günde ortalama 7-8 saat uyumaya ve en geç sabah 08:00’de kalkmaya alışmalısınız. Vücut saatleri, gerçek sınavın başında soru çözmeye alışmalıdır. Yatma ve kalkma saatlerinizi sınavdan hemen önce ayarlamanızın sizin için faydalı olacağını unutmamalısınız. Sınav saatinde uyumak, esnemek ve gözlerinizi kapatmak sınava odaklanmanızı ve sağlıklı düşünmenizi engelleyebilir.

 

Olumsuz niyetler işe yaramaz. Ayrıca şunu dene.

“Bu sınavda başarılı olacak mıyım? Ya başarısız olursam?, “Anne babamın yüzüne nasıl bakacağım?”, “Arkadaşlarım benden çok çalıştı, ben tam anlamıyla hazır olamadım” niyetleri değerli bir sınava hazırlanan birçok öğrencinin zihnini meşgul eder. Ama artık bu niyetlere son vermelisiniz. Sınav öncesi en büyük endişeleriniz konusunda sizi rahatlatacak cümleleri bulun ve gerektiğinde bu cümleleri tekrarlayın. Karamsar ve olumsuz düşünceler yerine sonsuza dek olumlu düşünmeye dikkat edin. Örneğin;

  • Tekrar tekrar deneyerek ve sabırla başarıya ulaşacağıma inanıyorum.
  • Başarı ya da başarısızlık bana bağlı.
  • Başkaları için değil, öncelikle kendim için çalışıyorum.
  • Hatalarımdan “öğrendiğim” sürece, hata yapmak sorun değil.
  • Sınavda başarılı olacağım, sınav boyunca rahat edeceğim, soruları dikkatlice okuyacağım.
  • Yeterince denedim, yapabilirim.
  • Elimden geldiğince sakin olmaya çalışacağım. Korkunun beni yenmesine izin vermeyeceğim.
  • Önemli hedeflerime ulaşmak için şu anda konsantre oluyorum.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-kaynasli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu