Haber

Bakan Uraloğlu: Dünyanın yakıtı veri, motoru yapay zeka olacak

Bakan Uraloğlu: Dünyanın yakıtı bilgi, motoru yapay zeka olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Her şeyin birbiriyle iletişim halinde olacağı bağlantılı dünyanın yakıtı veri, motoru yapay zeka, yolları mobil iletişim ağları olacak. 3’ü kaçırdık.” sanayi devrimi, 4’üncüyü kaçırmaya niyetimiz yok.”

Bakan Uraloğlu, Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen ‘BTK Akademi Yapay Zeka Zirvesi’ programına katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Uraloğlu, Pençe-Kilit Harekat Bölgesi’nde şehit olan askerlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralı askerlere de acil şifalar diledi. Uraloğlu, 85 milyon insanın güven ve huzur içinde yaşaması için Türk milletinin gözünü kırpmadan şehit olan askerlere şükran borcu olduğunu belirterek, “Bu borcu daha çok çalışarak, ülkemizi de gölgede bırakarak ödeyebiliriz” dedi. Dünyanın en güçlü ülkeleri. Şahsen güvenlik güçlerimizin mücadelesiyle, savunma sanayi, teknoloji, bilişim ve “Akademi alanında yapılan çalışmalar arasında ayrım yapmıyorum. Ülkemizin her alanda ilerlemesi, asırlık hayallerimizin simgesi olan kırmızı elmamızın, ‘Türkiye Yüzyılı’ hedeflerimize yaklaşmak anlamına geliyor” dedi.

‘YAPAY ZEKA’NIN BU YIL 250 MİLYAR DOLARI AŞMASI BEKLENİYOR’

Birinci sanayi devriminden günümüzdeki dördüncü sanayi devrimine, iş yapma ve üretme ideolojisinden, alet kullanma pratiklerine kadar pek çok alanda büyük bir değişim yaşandığını kaydeden Uraloğlu, “Bugün tüm branşlar, üretim-tüketim istikrarı nesnelerin internetini kullanma, kuantum bilgisayarlar, bulut bilişim, makineden makineye bağlantı, bugünkü zirvenin teması olan blockchain uygulamaları ve yapay zeka teknolojilerinden bahsediyor. Yapay zeka teknolojileri, insanın yapması gereken birçok göreve olanak sağlıyor. Sağlıkta, tıbbi teşhis ve tedavi süreçlerinde, ulaşımda, sürücüsüz araç teknolojilerinde, ekonomide; “Finansta müşteri hizmetleri ve dolandırıcılık tespitinden hukuka, tarıma, tarıma, sosyal hizmetlere kadar hayatımızın hemen her aşamasında kullanılıyor.” eğitim ve mimarlık. Yapay zeka teknolojilerinin küresel ekonomik büyüklüğünün bu yıl 250 milyar doları aşarak 2030’da 1,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor” dedi.

‘BİRÇOK SİBER SALDIRIYI KENDİ YAZILIMLARIMIZLA ENGELLEDİK’

Yapay zekanın büyük riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Uraloğlu, yapay zeka projelerinin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi için güçlü bir siber güvenlik altyapısına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Uraloğlu, “Yapay zekanın sunduğu fırsatlar maalesef kötü niyetli kişiler, dış istihbarat ve terör örgütleri tarafından da kullanılabiliyor. Geçtiğimiz hafta Türkçeye damgasını vuran merhum Zeki Müren’in ses kullanımına tanık olduk. unutulmaz sesi ve yorumuyla müzik, yapay zeka yardımıyla yeni bir şarkı söylemek. . Yine geçen yıl Cumhurbaşkanımızın sesini yapay zeka yardımıyla taklit ederek kazanç elde etmeye çalışan bir kişi vardı. bazı iş adamları ve üst düzey kamu yöneticileri. Ancak failler hızla tespit edilip yakalandı. Demek istediğim, bu yeni teknoloji çok büyük riskleri de beraberinde getiriyor. İşte bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak biz de odaklandık. Türkiye’nin dijital alanda güvenliğinin sağlanmasına yönelik Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz aracılığıyla siber güvenlik konusunda ulusal ve uluslararası işbirlikleri kurarak siber tehditlere karşı etkin bir mücadele yürütüyoruz. Tamamen yerli ve milli olduğunun altını gururla çizmek isterim. Geliştirdiğimiz ‘Hunter, Azad, Hurricane, Atmaca ve Tower’ gibi uygulamalarla ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. “Bugüne kadar kendi yazılımımızla sayısız siber saldırının önüne geçtik” dedi.

‘TÜRKİYE 193 ÜLKE ARASINDA 47’NCİ SIRADA’

Bu alanda hızlı adım atan ülkelerin gelecekte rekabette öne çıkacağını vurgulayan Uraloğlu, “Araştırmalara göre bilişim çalışanlarının yüzde 54’ü, veri mühendislerinin yüzde 35’i ve veri güvenliği uzmanlarının yüzde 26’sı yapay zekadan yararlanıyor. Pazar payı her geçen gün artıyor.” Her şeyin birbiriyle iletişim halinde olacağı bu teknoloji için ülkeler de bir teknoloji yarışı içerisinde. Her şeyin birbiriyle iletişim halinde olacağı bağlantılı dünyanın yakıtı yapay zeka, yollar ise mobil iletişim ağları olacak. 3 sanayi devrimini kaçırdık, 4’ünü de kaçırmaya niyetimiz yok. Özel ve kamu sektöründeki tüm kurum ve kuruluşlar Oxford Insight’ın kamu hizmetlerinde yapay zeka kullanımına ne kadar hazır olduğunu ortaya koymak amacıyla 2023 yılında yayınladığı ‘Devlet Yapay Zeka Endeksi’ raporuna göre Türkiye, 193 ülke arasında 47. sırada yer alıyor. Güney ve Orta “Asya ülkeleri arasında 2’nci sırada yer alıyor” dedi.

‘İŞLETMELERİN YÜZDE 18,5’İ YAPAY ZEKA KULLANIYOR’

Türkiye’de yapay zeka teknolojisi ile ilgili girişimlerin hızla arttığını kaydeden Uraloğlu, “TÜİK 2023 verilerine göre ülkemizde 250 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 18,5’inin yapay zeka teknolojilerini kullandığını görüyoruz. Ayrıca TÜBİTAK BİLGEM Yapay İstihbarat Enstitüsü bu alanda beş “Yapay Zeka Ekosistemi 2023 Çağrısı” yapıldığını belirledi. Bu kapsamda 17 projeye destek verildi” dedi. Dünyada üretilen, kopyalanan ve tüketilen verinin hızla arttığına dikkat çeken Uraloğlu, “Yılda 2 Zetabyte olan veri hacminin artacağı öngörülüyor” dedi. 2010’da 64 Zetabayt, 2020’de ise 181 Zetabayt’a ulaşacak. Sadece 15 yıl içinde veriler neredeyse 90 kat artacak. 2028 “Bu segmentin 2019 yılında dünya çapında 69 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor” dedi.

Konuşmaların ardından Uraloğlu ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın himayelerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile YÖK arasında iş birliği protokolü imzalandı. Uraloğlu, imza töreninin ardından zirveye katılan öğrencilerle bir araya geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu