Haber

Almanya’daki Türk seçmen kime ve neden oy veriyor?

Yurt dışında kayıtlı Türk vatandaşları, 27 Nisan’da yurt dışındaki temsilcilikler ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Seçmen yoğunluğuna göre ülkelerde kurulan sandık sayıları ve oy kullanma tarihleri ​​farklılaşıyor. Almanya’da 16 merkezde kurulan sandıklarda perşembe günü başlayan oy kullanma süreci, 9 Mayıs’ta sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde oy kullanabilen 64 milyon 113 bin 941 seçmenin 3 milyon 416 bin 98’i yurtdışında kayıtlı.

Almanya’da yaşayan 2 milyon 800 bin Türk asıllı kişinin yaklaşık yarısı Türk vatandaşı ve Türkiye’de yapılan seçimlerde oy kullanma hakkına sahip. Yurt dışında en fazla kayıtlı seçmen bulunan ülke Almanya’da 1 milyon 501 bin 152 seçmen bulunuyor.

Almanya’daki Türklerin siyasi tercihleri ​​Türkiye’deki seçim sonuçlarını da etkiliyor. Geçmiş yıllardaki seçim sonuçlarına bakıldığında Almanya’da oy kullanan Türk seçmenin çoğunluğunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisi AKP’yi tercih ettiği görülüyor.

Almanya’da 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 64,8’ini alırken, milletvekilliği seçimlerinde AKP oyların yüzde 55,7’sini aldı. CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin oyu yüzde 21,8 seviyesinde kaldı.

Milletvekilliği seçiminde CHP’ye verilen oy oranı yüzde 15,6 olarak kaydedilirken, HDP yüzde 14,8 ile üçüncü parti oldu. Ancak Almanya’da seçimlere katılım oranı çok yüksek değil. 2018 seçimlerinde katılım yüzde 45,78 olarak kaydedildi.

ALMAN OYLARI NASIL OY VERİYOR?

Peki Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları nasıl oy kullanacak?

Siyaset Bilimci Zafer Yılmaz, DW Türkçe’den Ayşegül Ilgın’a yaptığı değerlendirmede, “Erdoğan, MHP ve AKP tarafından katlanarak yurt dışına taşınan siyasi kutuplaşmanın” Türkiye’de uzun süredir seçmen davranışları üzerinde değerli bir etkisi olduğunu belirtti. zaman.

Yılmaz, Almanya’daki Türk seçmenin neden AKP’yi desteklediğini şu sözlerle değerlendirdi:

“AKP’nin Almanya’daki seçmenin hem buradaki devletle hem de Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerini kolaylaştırma yolları ve hangi yollarla temel kişilik haklarını geliştirmesi bir etkendir. Pazarlama, Erdoğan’ın başarılı tanıtımı. ya da buradaki göçmen kitlesinin maruz kaldığı haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı kendini savunabilecek bir aktör olarak Türkiye’yi.”

Duisburg-Essen Üniversitesi’nden siyaset bilimci Dr. İnci Öykü Yener-Roderburg da, Almanya’da yaşayan seçmenlerin oy kullanma davranışlarında Almanya’daki toplumsal yapının Türkiye’deki gelişmelerden daha belirleyici olduğuna ve seçmenin kararsız olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki ekonomik gelişmelerden çok etkilendi.

DW Türkçe’ye konuşan Yener-Roderburg, Almanya’daki seçmenin yaklaşımına ilişkin, “Burada bir şey daha var. Mesela ben Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) camisine gidiyorum. Bir kadın olarak gittiğim tek yer sosyalleşme DİTİB camii benim için ‘Kılıçdaroğlu Diyanet’i kapatacak’ diyorlar. Sosyalleşme yerim sadece benden alınacak, bu durumda başka partiye oy vermem söz konusu değil.”

PARTİLER YURT DIŞI SEÇMENLERE NASIL ULAŞIYOR?

Türkiye’deki kampanya ortamının Almanya’da olmadığına dikkat çeken Yılmaz, siyasi partilerin dernek ve topluluklar aracılığıyla, farklı araçlarla yabancı seçmene ulaşmaya çalıştıklarını, iktidar ve muhalefet yapılarının da farklı olduğunu ifade etti.

Yılmaz, “AKP’nin devasa bir devlet aygıtı var. Bütün devlet aygıtı da yurt dışında AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan propagandası yapıyor. Muhalefetin devlet benzeri bir aygıtı ve aracı yok. Muhalefet partileri siyasi bir çaba göstermeye istekli. Burada kendi siyasi partisine üye olanlar aracılığıyla bir program yapmaya çalışıyorlar” dedi.

ULUSLARARASI OYLAR SEÇİMİ NE KADAR ETKİLİYOR?

Yurtdışı seçmenler, toplam seçmenlerin yaklaşık yüzde 5,3’üne tekabül ediyor. Türkiye’nin siyasi ortamında bir oyunun bile çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’de seçimlerin plebisite döndüğü bir ortamda yüzde 0,001 bile çok belirleyici olabiliyor. Bu sağlıklı demokrasilerde, Türkiye’de bile istenen bir şey değil. seçim demokrasileri.Bir seçim bir ülkenin bahtının yüzde 0,005’ine eşittir.Aslında bu, orada demokrasinin ne kadar sorunlu olduğunun bir göstergesidir.Seçimlerin bir ölüm kalım sorununa dönüştüğü yerde, yabancı seçmenlerin etkisi çok yüksek olacaktır. Türkiye genelinde yabancı seçmenin oyu düşük” dedi.

İnci Öykü Yener-Roderburg, daha fazla noktada oy kullanmanın mümkün olacağı için bu yıl yurt dışı seçimlerinde katılımın daha yüksek olmasının beklendiğini söyledi. 73 ülkede bu seçimlerde oy kullanılabilmektedir ve bunların 15’inde sandıklar ilk defa açılmaktadır.

Konuyla ilgili Yener-Roderburg, “İnsanlar bunu bir baht seçimi olarak görüyor ama ne olursa olsun yurtdışındaki seçmenler Türkiye’deki seçmen kadar etkilenmeyeceklerini bildikleri için bu kadar çabalamayabilirler.”

ALMANYA’YA BEYİN ÇEKİMİ SEÇMEN PROFİLİNİ ETKİLER Mİ?

Türkiye’den Almanya’ya son yıllarda yoğunlaşan beyin göçünün Almanya’daki seçmen profilini bir miktar değiştirebileceği tahmin ediliyor. Zafer Yılmaz, bu demografik değişime ilişkin olarak, “Bu değişimin, Almanya’nın sahip olduğu Türkiye’deki orta sınıf göçüyle birlikte AKP ve muhalefetin alacağı oy oranında kaçınılmaz olarak bir değişiklik yaratacağını söylemek mümkün. yakın zamanda alındı.”

Yener-Roderburg, yeni nesil göçmenlerin ağırlıklı olarak TİP’i desteklemesinin beklendiğini ve TİP’in yurtdışındaki oylarının artacağını belirtti. Roderburg, “Özellikle yeni nesil göçmenlerden, birinci nesil göçmenlerden TİP’e inanılmaz bir talep var. Bu inanılmaz bir talep, daha önce çok az oy almış bir parti talebi. Yüzde 10’dan 5’ten bahsetmiyoruz. yüzde tabii,” dedi.

Senem Genç Kurucu, iki yıl önce Türkiye’nin şartlarından dolayı Berlin’e eğitim için gelenlerden biri. DW Türkçe’ye konuşan Kurucu, seçimin sonucuna göre geri dönmeyi düşünebileceğini söyledi:

“Kılıçdaroğlu’nu destekliyorum. Çünkü artık ülkemizde bu kadar despotik olan, bize zulmeden cumhurbaşkanını, başbakanı istemiyorum. Buraya gelme sebebim mevcut durum, mevcut siyasi durumdu. Neden olmasın, isterim.” Her şey yolundaysa burada yaşamaktansa kendi ülkemde yaşamayı tercih ederim.” (DW Turkish)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu